Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ

Αυτό τόνισε Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία που δοκιμάζεται, στο περιθώριο των φονικών σεισμών που έπληξαν τα νότια της χώρας στερώντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες.

Όπως δήλωσε, η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική, κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ.

Παράλληλα επεσήμανε πως πέρα από τα παραπάνω επιθυμεί να προσυπογράψει απολύτως αυτό το οποίο ο Τούρκος ομολογός του είπε προηγουμένως: Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

I conveyed to @MevlutCavusoglu the 🇬🇷 Government & people's heartfelt condolences for the hundreds of deaths of our fellow human beings in 🇹🇷,as well as my admiration for our rescuers. I agreed that there is no need to wait for natural disasters to occur to improve our relations. pic.twitter.com/THkKuokjwz

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023

Kατ’αρχάς, θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Mevlüt Çavuşoğlu, προς την τουρκική Κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό, τα πιο ειλικρινά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς“, είπε χαρακτηριστικά.

“Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Mevlüt Çavuşoğlu για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδω”, πρόσθεσε.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης, και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες, διότι είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Çavuşoğlu να επισκεφθούμε τους Αυστριακούς, τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων“, ανέφερε.

Τσαβούσογλου: Στις δύσκολες μέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες – Δεν χρειάζονται σεισμοί για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Ησημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει την συμπαράσταση και την αλληλευγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους πολίτες. η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησε αμέσως με τις τουρκικές αρχες και δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια.

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε: «Η Ελλάδα έστειλε αμέσως σωστικά συνεργεία και υλική βοήθεια. Ένας άλλος φίλος από την Ελλάδα, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήρθε κι αυτός και επισκέφτηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε με τον Νίκο Δένδια την αποστολή της ΕΜΑΚ, βρισκονται εδώ 7 ημέρες και εργάζονται όλο το 24ωρο. Τους ευχαριστούμε για τις υπεράνθρωποες προσπάθειες που καταβάλλουν.

Thanked #NikosDendias, FM of #Greece, for the support & solidarity of Greek state&people after the #earthquake disaster. Greece was one of the first countries to offer aid to Türkiye.

In these difficult times, a neighbor extending a helping hand is a true neighbor.🇹🇷🇬🇷

Nazir Çavuşoğlu Yunanıstanın xarici işlər naziri Nikos Dendias ilə birlikdə Hataya getdi pic.twitter.com/1GT0iijV39

— Ictimai TV (@TvIctimai) February 12, 2023

📍Hatay pic.twitter.com/BrSDp3Rno0

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) February 12, 2023

Member-Banner2