Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Ι. Ιωσήφ. Η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας να καλύψει και τα φορολογικά

13 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Ι. Ιωσήφ
Η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας
να καλύψει και τα φορολογικά

Τη σημασία της επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, ανέδειξε ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσαν το European Public Law Organization (EPLO), το ΚΕΒΕ και ο ΣΕΛΚ για το φορολογικό πλαίσιο Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι όπως σε άλλους τομείς, έτσι και στα φορολογικά μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικά, πρόσθεσε, τώρα που η Κύπρος ετοιμάζεται για τη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να ληφθεί τεχνογνωσία από την Ελλάδα, η οποία έκανε σοβαρή πρόοδο στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής της νομοθεσίας και των πρακτικών της.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε και στις προγραμματισμένες δράσεις του Συνδέσμου για το υπόλοιπο του 2023 και είπε ότι θα γίνει μια επίσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης της Ελλάδας στην Κύπρο για ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για το νέο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα οργανωθεί μια διακρατική εμπορική έκθεση και θα διεξαχθεί ένα συνέδριο για την οικονομία των δύο χωρών.

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών

15 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας
χαιρετίζει το Ανώτατο Συμβούλιο
Συνεργασίας των δύο χωρών

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας χαιρετίζει την κοινή απόφαση του Προέδρου κ. Ν. Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη για τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ακόμα στενότερη συνεργασία των δύο χωρών και θα επιτρέψει την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίου συμφέροντος.

Ζώντας σε μια εποχή γενικής ρευστότητας και μεγάλων προκλήσεων, η συνένωση των δυνάμεων Κύπρου – Ελλάδας, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Και αυτό, όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στην ενέργεια, στην οικονομία και αλλού.

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας που προωθεί την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, συγχαίρει τους κ. κ. Χριστοδουλίδη και Μητσοτάκη που με τις αποφάσεις τους δρομολογούν ενιαίες πολιτικές και πρακτικές για το σύνολο των Ελληνισμού.

Ταυτόχρονα, δηλώνει την ετοιμότητα του να συμβάλει με κάθε τρόπο από την πλευρά του στην καλύτερη υλοποίηση αυτού του νέου θεσμού που αποφάσισαν Λευκωσία και Αθήνα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 10 μηνών το ρούβλι

Στο χαμηλότερο επίπεδο του από τα τέλη Απριλίου 2022 υποχώρησε την Τρίτη το ρωσικό ρούβλι, δεχόμενο πλήγμα από τα χαμηλότερα έσοδα σε ξένο νόμισμα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών, καθώς οι εταιρείες διαμορφώνουν νέες αλυσίδες εφοδιασμού.

Στις 0726 GMT (0926 ώρα Κύπρου), το ρωσικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στα 73,88 ρούβλια, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει μέχρι τα 73,9850 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του από τις 25 Απριλίου.

Το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,3% έναντι του ευρώ, στα 79,26, και κατά επίσης 0,3% έναντι του γιουάν, στα 10,83.

Η αποδυνάμωση του ρουβλιού από περίπου 68 ρούβλια έναντι του ενός δολαρίου που βρισκόταν στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τη δυναμική της αγοράς συναλλάγματος και τις εισαγωγές, ανέφεραν οι αναλυτές της Alfa Capital.

Η ρωσική κυβέρνηση πουλάει καθημερινά 8,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (120,8 εκατομμύρια δολάρια) σε ξένο νόμισμα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει εκτοξευθεί λόγω των χαμηλότερων εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι προσδοκίες για ασθενέστερα έσοδα από την ενέργεια επιβαρύνουν επίσης το ρωσικό νόμισμα αφού η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την Παρασκευή την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου στα Ουράλια όρη.

Η τράπεζα μείωσε την προβλεπόμενη μέση τιμή του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους στα 55 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 70 δολάρια.

Read more ...

Για 17 ώρες πετούσε αεροσκάφος «πιλότος» τεχνητής νοημοσύνης

Μια εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη είναι πλέον γεγονός. Η χρήση συστημάτων «αυτόματου πιλότου» είναι μια ρουτίνα εδώ και δεκαετίες στην αεροπλοΐα. Η έλευση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης καθιστούσε βέβαιη τη χρήση της για την αναβάθμιση των αυτόματων πιλότων και έμενε να διαπιστωθεί το επίπεδο αυτής της αναβάθμισης και τις δυνατότητες που θα έχουν τα νέα συστήματα πλοήγησης AI.

Όπως συμβαίνει συνήθως η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ξεκίνησε από τον στρατιωτικό τομέα και ήταν γνωστό ότι τουλάχιστον οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης «πιλότων» τεχνητής νοημοσύνης για τα μαχητικά της αεροσκάφη ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η Κίνα και πιθανώς η Ρωσία αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή ανθρώπου πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα τέτοιο αεροσκάφος.

Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια. Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.

Read more ...

Restart στο χρηματιστήριο από αύριο σχεδιάζει η Τουρκία

Η Τουρκία σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι αρχές εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τουρκικές μετοχές κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών απαλλαγών για επαναγορές μετοχών, είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ηγήθηκε συνάντησης με την κεντρική τράπεζα, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, την αρχή τραπεζικής εποπτείας και τους επικεφαλής των κρατικών εμπορικών τραπεζών τη Δευτέρα, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα.

Από το πρωί της Τρίτης, το σχέδιο δεν είναι να ανακοινωθεί παράταση αλλά  να επιτραπεί η έναρξη της διαπραγμάτευσης στις 15 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές την περασμένη Τετάρτη και ακύρωσε όσες έγιναν εκείνη την ημέρα μετά από τους δύο σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου που κατέστρεψαν 10 πόλεις στη χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη τουρκική ιστορία.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index, ο οποίος ήταν ήδη η αγορά μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, διέγραψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση τις δύο ημέρες που η αγορά παρέμεινε ανοιχτή την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Euro2day.gr

Read more ...

Member-Banner2