Μια εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη είναι πλέον γεγονός. Η χρήση συστημάτων «αυτόματου πιλότου» είναι μια ρουτίνα εδώ και δεκαετίες στην αεροπλοΐα. Η έλευση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης καθιστούσε βέβαιη τη χρήση της για την αναβάθμιση των αυτόματων πιλότων και έμενε να διαπιστωθεί το επίπεδο αυτής της αναβάθμισης και τις δυνατότητες που θα έχουν τα νέα συστήματα πλοήγησης AI.

Όπως συμβαίνει συνήθως η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ξεκίνησε από τον στρατιωτικό τομέα και ήταν γνωστό ότι τουλάχιστον οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης «πιλότων» τεχνητής νοημοσύνης για τα μαχητικά της αεροσκάφη ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η Κίνα και πιθανώς η Ρωσία αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή ανθρώπου πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα τέτοιο αεροσκάφος.

Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια. Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.

Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.

Member-Banner2