Με άνοδο έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μετοχές στη Wall Street με την προσοχή στραμμένη στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Ιανουαρίου που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ανέκτησε μέρος από το χαμένο της έδαφος, αφότου οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq υπέστησαν το προηγούμενο πενθήμερο την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια διμήνου.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 376,66 μονάδες ή 1,11% κλείνοντας στις 34.245,93 μονάδες, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση του Φεβρουαρίου μέχρι στιγμής. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 4.137,29 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.891,79 μονάδες με κέρδη 1,48%.

Η Microsoft καθοδήγησε τα κέρδη στο δείκτη Dow Jones καταγράφοντας άνοδο 3,12%. Η Nike και η Salesforce ενισχύθηκαν 2,4% έκαστη, ενώ η Intel ενισχύθηκε 2,7%. Ο τεχνολογικός κλάδος παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στο Dow Jones με κέρδη 2%.

Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα δείξουν εάν οι αυξήσεις των τιμών συνέχισαν να επιβραδύνονται εν μέσω των σταθερών επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι τα στοιχεία θα δείξουν αποθέρμανση του πληθωρισμού και ότι η παύση ή η αλλαγή στάσης στη σημερινή νομισματική πολιτική ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά.

«Ο συνδυασμός της ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θεωρούμε ότι έχει βελτιώσει την όρεξη των επενδυτών για μετοχές», αναφέρει ο Ray Farris της Credit Suisse.

Aυτό το στήριγμα ωστόσο θα μπορούσε να εξαφανιστεί έως το καλοκαίρι, ειδικά καθώς ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος από τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed θα καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι εντός των αναμενόμενων προβλέψεων, τότε ενδεχομένως να δώσουν το σήμα ότι η Fed θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις μετοχές.

«Η αγορά έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η ιστορία της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι πιο περίπλοκη απ΄ό,τι αναμενόταν», αναφέρει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με Coca-Cola, Marriott, Cisco, Marathon και Paramount. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, καθιστώντας φέτος τη συγκεκριμένη περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων την χειρότερη σε διάρκεια δύο δεκαετιών, εξαιρουμένων των περιόδων ύφεσης, σύμφωνα με τη Credit Suisse.

Member-Banner2